четвъртък, 9 юни 2016 г.

"РЕДНИКЪТ ОТ ТРЕТА РОТА", КИРИЛ ИВАНОВ И СПАСИМИР ИГНАТОВ

- На кръстопътя трябваше да завиеш наляво. - отбелязвам аз, докато ти се взираш недоумяващо в омачканата си карта и се чудиш как, бистрите да го вземат, отново си се озовал пред къщичката на пачи крак. Потъркваш тила си. Вчерашното посрещане с дървета, раздаващи плесници, цербери, дружелюбно оголили гигантски зъби, змии, събудили се с г*за нагоре и жаби, прекалили с дивото пиво и... поезията, още ти държи влага. Иска ти се да обърнеш вярното си Балканче и да отпрашиш със скоростта на светлината (е, приблизително) в обратна посока, но следващите ми думи те спират. - Търсиш полянката, където се провежда фестивалът "Кино сред листака", нали? Не ме зяпай така, нямам провидски способности. - поне за момента, кристалното ми кълбо е на поправка при кълвача, но решавам да ти спестя тази информация. - Знам къде отиваш, защото програмата за прожекциите се подава от джоба на якето ти. Я дай да я разгледам. Какво си си набелязал? Охо, маратон на военните комедии. Оградил си "Тримата от запаса" с червено и три удивителни. Наистина би било хубаво да го гледаш, обаче имам новина за теб. Нали знаеш, че в този лес дори най-дребното камъче е необикновено и заредено със сила? Та, когато на кръстопътя избра да поемеш надясно, ти... - млъквам, а лицето ми придобива такова изражение, все едно се готвя да ти съобщя, че си осъден на пленничество в омагьосаната гора, докато някой принц, страдащ от остър рицарски синдром, се нагърби да те вмъкне между подвизите си и да те освободи. Раменете ти увисват, затова бързам да довърша. - ...просто сбърка пътя. Ала това е най-малкият ти проблем в случая. На фестивала пускат само със специални покани. Не те ли предупредиха? Не ги е срам : ) Добре, понеже така и така си се разкарал дотук и тъй като съм в настроение, ще ти предложа алтернатива. Чувал ли си за "Редникът от трета рота"? Военна комедия, но не филм, а разказ-игра. Смехът и приключенията при четенето са гарантирани. Хайде, тук никой не те заплашва. Белостволата брезичка ти прости за експеримента с градинските ножици още вчера, а сабледорът ми се е заел да учи азбуката и не гори от желание да се занимава с теб. Още се колебаеш? Ами тогава, като всяка истинска и уважаваща себе си вещица, ще те примамя с лакомство. Забъркала съм десерта "Бягай, дете!" : )

Автор: Кирил Иванов
Драматизация, предпечат и рисунки: Спасимир Игнатов


БАТАЛЬОН, МИРНО! ЗА ПОЧЕСТ!

Полигон Змейово. Първото по рода си международно военно учение. Нещо страшно, ама СТРАШНО, се прее.., ъ, обърка. ОРКИ!!! Потискаща тишина... Това гласи кратката телеграма, с която Кирил и Спасимир ти докладват за положението. Един замах с молива е достатъчен то да се превърне от чисто розово в "розово с оттенък на кърваво". Ще се втурнеш ли "почти безстрашно" да помагаш на войничетата, рискувайки доброволно да се подложиш на "лоботомия с брадва"? Да? Не се и съмнявах, че ще отговориш положително : ) Настъпи часът да отдадеш почест на Редника, чиято униформа ще нахлузиш, за да се бориш срещу злото. Караулката му е ей там. Почакай, първо трябва да го събудим. Брей, яката е откъртил! Не, да не си посмял да го шамаросаш! Ето, вече е кукуряк. Почти. Хубаво, след като си стиснахте ръцете, аз ви оставям да си правите компания. Не че целя да те притесня, но нарядът се очертава да бъде дълъг и изпълнен със зловещи събития. Имай предвид, че тук считат загубата на двама постови за добра вест. А случи ли се на сутринта да те пратят на разузнаване, помни: дебнат те двестакилограмови врагове, екстратунинговани чрез специално шаманско заклинание. Куражът ти май се скри, а? Върви да го намериш, вържи го, ако се налага, но го върни на място. Какво друго ти е необходимо? Акъл. При това - отлично наточен, защото те чака планирана с мнооого наслада засада...

Защо да изберем "Редникът от трета рота", а не някой филм със сходна тематика? Разказът-игра предлага свежа комбинация от симпатични герои (за тях ще милееш повече, отколкото за кадетите "зелчици" на майор Пейн), водени от проклет старшинка (виж пак "Майор Пейн"). Неговите подопечни следват примера на обитателите на военната база в "Сержант Билко" и проявяват завидно усърдие в тренировките и поддържането на бойния дух. Вдъхновяват се до такава степен, че бият по ентусиазъм дори екипажа на "Морски трепачи" и са също толкова наясно със ситуацията, в която са попаднали, колкото и момчетата от "Тропическа буря". Хигиенните им навици пък ме подсетиха за "Злостър - Черното влечуго", вихрещ се по време на Първата световна война. Има и бонус - "Редникът от трета рота" ще те научи как да разказваш приказки за лека нощ (потретвам: "Майор Пейн") и да приготвяш специална юфка (забелязал ли си, че сред финалните надписи на "Смотаняци" се гуши рецепта за браунита?). А дяволито намигащият стил на Кирил Иванов (ще се радвам да прочета и друга негова творба) и безкрайно сладките рисунки на Спасимир Игнатов ще те накарат да се хилиш здравата, по оркски : )

КАТО ЗАГОВОРИХМЕ ЗА ВЪЛКА...

Досега съм ти представяла Спасимир Игнатов като писател (негова е книгата-игра "Да намериш Дракон") и като гостуваща звезда в моя блог (помниш ли ревюто за "Герои" от Джо Абъркромби?). Днес ти давам възможност да го опознаеш и оцениш в ролята му на художник. Разгърнеш ли комикса-игра, ще те посрещне възхитителното чувство за хумор, което грее и топли от картинките. Талантът да вика усмивки, както неведнъж съм подчертавала, не е единственото силно оръжие в арсенала на г-н Игнатов. Той ми прилича на авторите на видеото към песента на Coldplay "Up&Up". Надарен е със сетива да забележи цели фантастични светове в наглед ежедневна, обикновена среда, с която толкова сме свикнали, че подминаваме, без да й обърнем никакво внимание. Колкото до световете, конструирани от самия Спасимир, е, те са брилянтно проектирани, вълшебни, вдъхновяващи и пълни с красота. Не биха могли да бъдат други - техният създател блести с неограничено въображение, интелигентност, бърза и адекватна мисъл, наблюдателност, проникновеност, доброта и скромност.

5 коментара:

 1. Неведнъж съм казвал*, че всяка твоя публикация изтиква на показа всяка** капка хубост, която една творба има или може да има, пък ако няма добавя.
  Ще цитирам двама големи дейци на българската култура:
  „Ако редника спечели НФН-то, ще напиша злобно ревю за „Писъци”*** и ще го публикувам от твое име преди някоя форумна среща с издателите му!

  Ал Торо”

  и

  „Като прочетох ревюто отидох да си изровя копието от редника, защото явно аз имам нещо напълно различно!

  Комис Рос”

  Та след твоето представяне вероятността първото да се случи се увеличава неимоверно. Благодаря!


  *Не се сещам къде и кога, но съм го казвал!
  **Да, да, знам тафтология убийте ме с камъни****.
  ***Сборник с ужасяващи разкази. =) Издаден от Клуб Лазарус.
  ****Метафора бре хора що грабнахте камъните!?

  ОтговорИзтриване
 2. "Редникът..." се бори достойно в надпреварата - ме му достигнаха някакви си четири гласа, за да се окичи с титлата.
  "Писъци" и ти сте в безопасност :)
  Колкото до разликите в прочетеното... Аз виждам нещата по-ясно от Комикс Рос. Все пак си имам кристално кълбо :р

  ОтговорИзтриване
 3. Корекция: "не му достигнаха".

  ОтговорИзтриване
 4. Редника наистина се размина за милимунди с титлата и завърши на достойната позиция - първи подгласник. Нароченият за основен претендент пък остана предпоследен в класацията.

  ОтговорИзтриване
 5. Редникът заслужи медал не заради моето ревю, а заради собствените си воински качества.

  ОтговорИзтриване