сряда, 23 май 2012 г.

ЕВРОВИЗИЯ 2012, I- ви полуфинал, класиране

Вчера бях в лошо настроение. Тъй като не исках то да се отрази на мнението ми за книгата, която чета в момента, реших да си пусна да гледам "Евровизия". Достатъчни ми бяха само няколко минути в компанията на участниците в конкурса, за да започна да се усмихвам.  В края на предаването вече ми беше съвсем леко на сърцето. Ето защо реших да споделя видяното и чутото.
Забележка: изпълнителите са подредени в последователността, в която излизаха на сцената. С "q" отбелязвам класиралите се за финала, а с "Q" - тези, които са се класирали и според мен ИМАТ някакъв потенциал.
1. Рамбо Амадеус, Черна гора
Човекът се появи с дълга пелерина и качулка. Но не трябваше да ги сваля. Защото стана ясно, че няма нищо общо нито с героя-ветеран на Сталоун, нито с Моцарт. По-скоро приличаше на излязъл от филма "Ергенски запой" по-мърляв вариант на Зак Галифианакис (без брадата). Основен структурен елемент на текста на песента беше думичката "ЕВРО", но по-дълбоко не можах да вникна. Огромният троянски кон, част от декорите, ме разсейваше.
2. Исландия q
Е, тук вече имената на певците  бледнееха пред това на гореспоменатия черногорец, та затова не ги помня. Обаче тежките им костюми, достойни за оперно представление ("Травиата" например), както и беквокалистите с външния вид и чувството за ритъм на вековни дървета, останаха в съзнанието ми.
3. Албания q
Албанската представителка шашна с избора си на прическа. През цялото време се чудех дали не си е сложила истински кошер на главата. Що се отнася до изпълнението, всеки върколак, лишен от слух и виещ срещу луната, би се справил също толкова добре. Слушайки, човек се пита защо някой не отърве горкото момиче от мъките му.
4 Елефтерия Елефтериу, Гърция q
Песента носи звучното и съдържателно име "Афродизиак". Не е нищо особено, девойката също.
5. Швейцария
Вокалистът на швейцарската група имитираше най-безочливо Боно. Само дето не беше уцелил точния номер боя за коса.
6. Латвия
Кич по отношение на музика, костюми и хореография.
7. Белгия
Изключително нежно момиче, с приятна песен. По принцип белгийците се представят достойно. Спомням си един предишен техен участник и неговата композиция "Me and My Guitar".
8. Финландия
След като чух красивото посвещение, очаквах много от изпълнението. Но единственото забележително в него беше крещящият контраст между червената коса на финландката и отровнозелената рокля, която беше надянала.
9. Израел
Тяхната група ме напомни на Scissor Sisters.
10. Румъния Q
Непретенциозна лятна песничка с латино привкус. Има всички шансове да се превърне в денсхит.
11. Иви Адаму, Кипър q
Запомних името й, защото майка й е българка. Песента става, но изборът на червило - не.
12 Дания Q
За голям срам не се сещам за името на своята фаворитка. Момичето се отличава с изключително лъчезарно и одухотворено излъчване, а песента си струва и по отношение на музиката, и по отношение на текста и представянето.
13. Сан Марино
Не ми направи почти никакво впечатление.
14. Русия q
Група от шест жизнерадостни баби представят Русия. Вадете си каквито искате заключения : )
15. Унгария q
Унгарската група се справи добре, но не показа нищо кой знае колко оригинално.
16. Австрия
Австрийците страшно ми заприличаха на корейска попгрупа.
17. Молдова q
С една дума: пълна безвкусица, облечена в кожени гащи.
18. Ирландия q
Облеклото на ирландските близнаци, участващи за втори пореден път, със сигурност е взето от видеоклип с научнофантастичен сюжет от края на 70-те и началото на 80-те години.

Това е. Моля да ме извините, ако съм допуснала неточности относно реда на изпълненията. Можем да обобщим конкурсната вечер, като кажем, че преобладаваха посредствените песни,  неподходящите костюми и не съвсем адекватните хореографски решения. За сценографията да не говорим. Но имаше и някои нелоши попадения, които се откроиха още по-силно на фона на  преобладаващите нискокачествени триминутни издевателства над зрителите. Дано някое от тези попадения спечели. Спорна е, обаче, стойността на наградата, завоювана при такава конкуренция.

P.S. Вече официално наричам "Евровизия" по нов начин: ΕУСУ (Европейско универсално средство за усмихване)
: )

1 коментар:

  1. Тази година Евровизия се проведе в Азербайджан. Това ме подсеща за двама автори-фантасти от тази държава, чиито произведения ми попаднаха наскоро. Става дума за Мурад Джафаров и Александър Хакимов. Двамата са участвали в конкурса "Златен кан" 2010. Разказите им (съответно "Снайперист" и "Sancta Simplicitas")са поместени в сборника "Репликация", излязъл под редакцията на Кънчо Кожухаров. Препоръчвам горещо и самия сборник, и гореспоменатите творби!

    ОтговорИзтриване