понеделник, 25 ноември 2019 г.

"ОСМОТО КРАЛСТВО", СТЕФАНИЯ МИТЕВА

За да намериш принцеса, не са ти нужни нито бързоходни чизми, нито шапка-невидимка, нито суперсилите на Питър Паркър. Нима не ми вярваш? Това е защото си въобразяваш, че въпросните създания с километрично родословие са глезени кукли с венчета от злато и бисери в косите, обитават непристъпни архитектурни чудеса от абанос и слонова кост в далечния край на света и благоволяват да общуват единствено с телохранителите си - дракони с мъниста и диско въшки в сплетените им на плитчици бради и огромен проблем с преодоляването на слабостта към Биг Смелчак менюто "Юнак Гюро и умници юнаци". Зарежи шаблоните и се огледай наоколо. На бас, че ще откриеш страхотна принцеса съвсем бързо и лесно. Стига да си наясно какво търсиш. Ето как ще я познаеш, в случай че си се омагьосал и изпитваш затруднения : )

Принцесите са от всякаква възраст, размер и окраска. Онова, което ги отличава от нас, останалите, е слънчоутринната светлина, струяща от очите им. Обожават да се разхождат по килим от есенни листа (ура, че алеите в парка са се събудили непреметени!), но не с кристални пантофки, а с маратонки, една от които често се носи непослушно развързана. И водят цвете на връвчица. Или четириного с неясна порода, чиято побеляла козина стърчи по гангстерски разрошена на изток, на запад, на север и на юг : ) Смехът им бликва топло и естествено, прозвънва и танцува като сребърни гривни по китките на индийско момиче. Принцесите наистина виждат хората и карат всекиго да се чувства специален. Палаво отметнатите им коси намигват на минувачите да гледат по-ведро на нещата и да си живеят живота. Принцесите не се колебаят да поканят и дракон на своя пикник, нито пък - да споделят ноу-хау за салата, поднесена с препечени арабски питки. Указват ти вярната посока и, послушаш ли ги, стигаш директно до букет от песни с главно действащо лице любимия ти вид виолончело. Общуването с тях поражда в теб идеи за течен шоколад от детелини с лешников туист и откраднати минути "Поезия в междучасието". А най-отличителната им черта е (питай Шехерезада), че разказват чудни приказки. Чудни като историята за Осмото кралство от Нейно сладкишество Стефи Митева - от типа принцеси, които щом съзрат Статуята на свободата възкликват: "Ами че тя прилича на мен - обича да чете и да яде сладолед!" : )

Засмяно момиче, куче  с цвят на меденка, остаряла от мъдрост книга, замък за проучване в далечината, чанта за лов на съкровища... Предстои суперприключение!!!


АКО СЪН НЕ ТЕ ЛОВИ БЕЗ ПРИКАЗКА
ИЛИ
ПИТАЛ ЛИ СИ СЕ НЯКОГА КАКВО ИМА В ОСМАТА ЗЕМЯ?

Да? Тогава те каня на среща с Нора, която ни чака на прага на своята къщурка. Нужно е единствено да прекосиш мостчето над бистрата рекичка, лъкатушеща през страниците. Дълга експедиция ти се очертава, тъй че не се помайвай да береш цветя и да се възхищаваш на цъфналите дръвчета и сините пеперудки наоколо. Освен това недей да се притесняваш, че пристигаш неподготвен - чантичката на Нора е пълна с всичко необходимо за извършване на геройски бели. Умът и сърцето й - също. Тя ще ти предложи да я придружиш на важна мисия - сбъдването на мечта. Ама не каква да е, а възможно най-красивата: да направите света по-добър. В една стара книга малката мечтателка прочела, че в Осмото кралство (който знае географската му дължина и ширина, да вдигне ръка!) се намирали вълшебни кристали - заредени с достатъчно мощ, че да се справят с тежката задача. Предупреждавам те честно - пътят не е нито лек, нито добре поддържан, а пълен с изненадващи обрати, понякога - почти несъществуващ. В кралствата, които ще пребродиш, невинаги посрещат със "заешко с ориз и чай" и рядко ти предоставят възможността да отдъхнеш под сянката на висока палма. Отвсякъде те дебнат препятствия, зълклинания и капани, ще се натъкнеш и на... не, няма да издам, провери сам : P Ей там е табелата с инструкции за първото ви пътешествие с Нора. Давай! Защото във всички кралства, не само в Осмото, да помогнеш за сбъдването на мечтата на дете е постъпка, достойна за рицарско звание.

На стартова позиция : )


"НОРА СЕ УСМИХНАЛА И ТРЪГНАЛА СМЕЛО КЪМ ГОЛЯМОТО МОРЕ"
"ДОБРО ЗНАЧИ ЧОВЕК ДА ТИ СТОРИ ДОБРО, КОЕТО ПЪК ЗНАЧИ АЗ ДА ТИ ПОМОГНА",
"ЗАБРАВИХ, ЧЕ МОРЕТО ХАПЕ",
"КОТЕНЦАТА, КУЧЕНЦАТА, ПТИЧКИТЕ И ДОРИ БУБОЛЕЧКИТЕ БИЛИ ЗАСПАЛИ, ЗАЩОТО СВЕТЪТ ОЩЕ НЕ БИЛ СТАНАЛ ДОБЪР"
ИЛИ
ЗА ОЧАРОВАТЕЛНИТЕ ТРАПЧИНКИ НА КНИЖКАТА:

- разкошната беладжийска прическа на Нора ще ти грабне сърцето
- Нора, която не забравя да се обади на майка си, за да я предупреди къде отива
- майка й, която реагира със завидно спокойствие на плановете на дъщеря си за прекарване на деня
- палмите в Първото кралство, бих си спретнала ваканция там, стига да не бяха...
- брейнстормингът на Нора, която не се мае и паникьосва, ами импровизира и се сдобива с уникална дъска за сърф...
- Нора-юначе, която "преплува половината море на един дъх"
- моментът, в който Нора огладнява, а дори още не е преполовила обиколката на кралствата : )
- топчето с необичайна форма
- Кралството на Добротата, в което Нора не се застоява много. Сещаш ли се защо?
- действията на Нора като потенциален безценен член на фондация "Четири лапи"
- пътечката, която "води нанякъде" и по която Нора поема, без да се двоуми
- начинът, по който Нора надлъгва дребни зловредни твари
- Нора никога не се отказва, даже мостът, който води напред, да се е срутил и е изобретателна като юначното петле на Ангел Каралийчев
- полезният банан в кутията за обяд : )
- срещата с клепоухото кученце, лаят му "Лав-лав-лав", който доказва, че то владее най-важния език - този на любовта, репликата-трепач: "Лав, джаф, ох, лакира се!"
- работата в екип на Нора и кученцето
- лабиринтът с Норотавъра
- "вървяла, лутала се, накрая се изморила и заспала" Душичка! : )
- сцените в Осмото кралство, където Нора се вихри по примера на мъничката смела Ваяна
- ценните поуки от историята
- магическите, изпипани до най-микроскопичния детайл, илюстрации, дело на Христина Мазнеска, Зара Афзал, Аян Саха, Максим Зиненко - олющената боя по стените в Първото кралство, светлината през прозореца във Второто кралство, затъналият в паяжини лукс на Кралство номер 4, любимата ми картина от главата за Петото кралство: нощ, луна, водопад, дърво със зинала хралупа, птиче и... дългоносо джудже. Още сладки обитатели на илюстрациите за наблюдателни читатели: таралежче, къртиче, калинка, папагал в полет, нежна пчеличка, спяща върху цветна чашка, дъга, намигащ пухкав бял облак...

Смееш ли да отключиш сандъка?


Леглото е идеално позиционирано за слънчеви и лунни бани : )Нора не се опитва да се добере до златния ключ. Неее. Просто, ъм, почиства паяжините...

Виждаш ли къртичето?Какъв размах на крилете само!

БУКЕТЧЕ ЧАЕНИ ПЪСТРОЦВЕТНИ РОЗИ ЗА МАЛКАТА АВТОРКА
(ЗАЩОТО, ЗНАЙНО Е, ВСЯКА ПРИМА ЗАСЛУЖАВА ТАКОВА)

Няма как да не ме спечели писателка, която се сеща да посвети история на добрата Баба Яга (става въпрос за първата приказка на светлокосата умница, написана, когато тя е била едва на шест години, стъпила върху основа от четири трошички-несвързани помежду си думички) и изстрелва главните си героини с ракети в необятния, пълен с чудеса и възможности, космос. Поглед, вперен в звездите : ) Само така, Стефи! Малката вълшебница ми напомня за едно момиченце, което видях преди време на централна, претоварена, забързана и задъхана улица. Единствено то забеляза и се зарадва на прекрасния, запазил по чудо белотата на крилете си, гълъб, кацнал тихичко встрани от движението. От "Осмото кралство", създадена, когато Стефи е била на седем!!!, хвърчат звездни фойерверки. Искри магия. Ама в най-чистата, вечнозелена, невинна и пленяваща душата форма, родена от смелите, красиви детски мечти. Потопи се в книжката и ще се почувстваш поръсен с вълшебството на феите, ще се усетиш лек и способен да летиш и да създаваш радост, изпълнен с надежда и вяра - крило до крило с вече споменатия и почерпен с парченца геврек бял гълъб. А, забравих да те предупредя : ) Магията на Нейно сладколепие Митева е с дълготраен ефект, дори суперкристалите (и смръщените великани-злодеи, дето си чистят зъбите с клечки от храбри момци), скрити в Осмото кралство, не могат да й противодействат. Веднага прилагам пример - от истински хубавата история те засърбяват ръцете да я нарисуваш, а "Осмото кралство" върви гордо ръка за ръка с вдъхновените картини на илюстратори от Северна Македония, Австралия, Индия и Украйна. Международен успех, който без всякакво съмнение се дължи на безспорните качества на Стефи: умна (повтарям неслучайно), започнала е да пътешества в книгите още на четиригодишна възраст и е натрупала завиден читателски опит (в "Осмото кралство" ще се натъкнеш на следи от влиянието на Луис Карол, Екзюпери, Никола Райков, митове...),  демонстрира заложби да се превърне в истински малък учен-новатор с оригинален подход при решаването и на най-сложната задача, в състояние е да постави героите си в буквално напечени и по мюнхаузеновски невероятни ситуации (тук би й се възхитил всеки тракийски майстор на загадки), а после - с щракване на пръсти - да ги измъкне по-изкусно и от Синдбад Мореплавателя, палавото й въображение руши стереотипите или пък им се плези, обръща им гръб и подскача нататък към следващото предизвикателство, не се страхува да изследва непознати води, любопитна е към околния свят и различните създания в него, плъзва теб, читателя, по изненадващи обрати, залага капани, които се активират със закъснител от... свежото й чувство за хумор. С четири думи казано, Стефи е:

ЧУДЕН
ДРУГАР
В
ПРИКЛЮЧЕНИЯТА!

Убеди се лично на https://stefimiteva.com, ако не те е страх от:

Знам, голямото лошо момче доминира в композицията, но я хвърли едно око в долния ляв ъгъл.

8 коментара:

 1. Прекрасно разказано. Радвам се, че се завърна книжана фейо!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодарение на книгата на Стефи, както и на теб, и на Козия :)

  ОтговорИзтриване
 3. Чета и едва сдържам сълзи от умиление-това е нашето малко момиче,нашата малка ,обична принцеса!

  ОтговорИзтриване
 4. Е, то книжното момиче вече не е чак толкова малко, а че е принцеса принцеса е.

  ОтговорИзтриване
 5. Тролчо, прекрасният коментар е заслужен от Стефи. Аз съм драконът на пикника :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мило момиче, нещо съм се цзатъжил за теб, а и от одавна не си писала. Как си?

   Изтриване
 6. Мило момиче, освен позатъжил съм и леко обезпокоен от липсата ти. Как си?

  ОтговорИзтриване