понеделник, 25 март 2019 г.

ОТ ЗИМАТА

До най-елитната строителна бригада: Пролет, Лято и Есен


ЗА КОМПОЗИТОРА НА МИНЗУХАРЕНИТЕ ПОЛЕТА

Пролет, виждам, че отдавна си измъкнала скейтборда си изпод леглото и си драснала... на работа : ) Първо, за свеж професионален вид, си се топнала в тайното си езеро в небето. След това си се отбила в яслата и детската градина на цветята - да нагледаш как върви растежът на диваненцата, ъ, питомците. Напълнила си обятията си с готовите да постъпят в първи клас мъници и си се впуснала в английски валс, за да ги закараш до училище. Те, естествено, хич не се чувстват пораснали за четене, смятане и мирно седене зад чина, и хукват да бягат. Едни се приземяват директно в кошницата на засмян продавач на кокичета, други се събират в букетче (не им стиска да се скатаят поотделно) и се приютяват в ръчичката на внуче-фъстъче, водено от своята баба, трети кацат смело върху пееща трънка, четвърти се присъединяват към ефектната декорация на момичешко яке, а най-сърцатите си устройват собствени банди, тоест лехи, по улиците и се заканват да мерят мускули със снежните ми човеци. Усмихваш се - не можеш, пък и не искаш, да излезеш на глава с палавниците. Попиваш росата, ухаеща на камбанки, от челото си и се отправяш към любимото си място за почивка. Вадиш слушалките, пускаш си плейлиста за надъхване и ... продължаваш да раздаваш радост на минувачите, свити в делничните си връхни дрехи. Нищо не може да се сравни с начина, по който хората изправят рамене под грижовното ти докосване. А някой някога казвал ли ти е как действа твоята музика? Долавяш се в бръсването на чадърите на двама разминаващи се непознати - като размяна на поздрави, вместо повдигане на шапка или реверанс. Звучиш в люлчините думи на майка, успокояваща своето бебе: "Ето, ето! Почти стигнахме!". Прозвънваш в утринното стълбищно тананикане на влюбено момиче. Ехтиш в увереното дриблиране с баскетболна топка, докато пееш на колелата на скейтборд и броиш на глас софийските люляци : ) Заради всички тези прекрасни моменти и аз ще ти подаря музикални изпълнения. За целта строявам в редица: щедра класическа китара с португалски форми, акордеон-ваятел, слял глас с пиано от затоплена коприна и метличини (и двамата - горди с гръцката си жилка), пиано-кавалер, даващо път и целуващо ръка, ъ, лъка на деликатно виолончело (душеприказчици с турски корен), напет кларинет, получил в България своята майсторска степен по извисяването на мечти. The Fine Together Band* е налице. Околосветският концерт-П(р)олет започва сега!

* взето назаем наименование на сборище скандинавски джазмени

ЗА ФОТОГРАФА НА НЕБИВАЛОТО МОРЕ

Лято, Пролетта се вихри под носа ми, но къде скиташ ти, та да те щракна и аз, а? Сигурно обикаляш с колело седемте Обединени арабски емирства и плуваш в Персийския залив? (Наистина ли водите му са опияняващи, дълбоки и нефритенозелени като отправили се към звездите стихове на турски поет?) Или си съвсем наблизо и посещаваш капитански курсове, бъхтейки се от сутрин до вечер, за да се закичиш с тапия за водач на кораб, до 40 БТ? Или ходиш на уроци по дешифриране на делфинска реч, с колибри-мечоносец, сгушено на ревера (да ти пази страх, тъй де, за компания)? А може би си чучнало там, "където земята свършва" (на Кабо да Рока), вдишваш Атлантика с пълни гърди и люлееш крака на ръба, заето с подготовката на музикални фестивали в чест на Луната? Чакай! Отивам малко по-далеч с догадките си:  екипирало си се като за турне из шведския Див Север и си се отдало на научни изследвания, за да докажеш, че арктическата малина зрее само през белите нощи? Спирам с налучкванията, защото кой знае (до)къде ще те докарам : ) Ей, щях да забравя! Бих искала да ти благодаря, че ми препоръча свой колега-фотограф, способен да накара, чрез изключително внимателно боравене с обектива, дори несресано квартално куче, ненадяващо се на нищо повече от залче-две от следобедната ти баничка (и почесване зад ушите за разкош), да се почувства като модел, достоен да представя висша мода. Ето защо няма да те поздравя с мелодия (въпреки че "Лятната песен на Ида" ми се струва доста подходяща в случая), а с твоя снимка, направена преди време от мен. Сетих се за нея, щом попаднах на фотосесията на горепохваления ти колега:

Къде се раждат вълните?ЗА ГОТВАЧА-ХУДОЖНИК, ДЕТО СЕ НАВЪРТА С ЧЕТКА И ЧЕРПАК ПРЕД СТАТИВА

Есен, усещам те : ) Проявяваш дързостта да се закачаш и дъждиш, а аз усилвам остудението и завалява сняг : ) Но ти не се отказваш лесно и: разпръскваш своя ябълков аромат наоколо, учиш ме на математика и химия чрез готвенето, поставяш на работния ми плот чайник, от който потичат думи, внушаваш ми идеята, че най-стабилните основи за градене на дъга са две фунийки сметанов сладолед, двойка пухкави облаци и... бананови тухлички, срещаш ме с побиращо се в шепи йорки, чиито смелост, проницателност и сърце са с размерите на Дамата от Острова на свободата, обявяваш ме за персона нон грата в кухнята, подхвърляш ми следи към творчеството на досега непознати за мен великолепни художници, рисуваш ми картина на виенско колело, гледка от върха, трапчинка, лекичко целуната точно под долната устна, и ми нареждаш: "Газ към Петък!". Е, щом настояваш, че е дошъл час за почивка, коя съм аз, че да протестирам? : ) Ще ти призная: не прочетох вавилонските кули от ценни книги, които Лятото ни заръча да изгълтаме. Срамота, да, не съумях да ти помогна с тях, обаче съм убедена, че няма да ми се сърдиш, понеже като компенсация допълних готварския ти тефтер. Това е и моят поздрав за теб: китка рецепти за приключенци с експериментаторски настроено небце. Като Есента! Чуй как ги озаглавих: "Да подкокоросаш кекс-вулкан", "Да уловиш курабийки от бягащи трохи", "Да усмихнеш полярна поничка", "Да охладиш страстите на врял немски шоколад". Ще ги пробваш ли? Още нещо, ако се чудиш какви са криворазбраните безпорядъчни драскулки по ъглите и полетата на страниците - украсих всяка рецепта с подробни чертежи, схеми и илюстрации - да ти подскажа, горе-долу, как изглежда резултатът, далеч от идеалния : )))

Ех, деца, настъпи моментът да се съсредоточа върху пицата "Четири сезона", дето се изчервява във фурната и... знаете си го, ама аз пак да си кажа:

Пролет, Лято, Есен, вие вдъхновявате!!!!!

Ваша Зима

Няма коментари:

Публикуване на коментар