понеделник, 17 юни 2013 г.

ПИТАНКА ЗА ПИСАТЕЛИ (СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ЛОРД БАЙРОН)

Моля да бъда извинена. Заглавието на публикацията е подвеждащо. Питанките са две и само първата може да се похвали с яркото присъствие на ексцентричния англичанин. Колкото до втората, тя е предназначена за всички онези книгоеди, които като деца най-много са обичали да смъкват (с мъка) тежките томове с история на България (изд. на БАН) от  библиотечния рафт и да се ровят из тях с часове.

Питанка 1 (за писатели)

Кое е онова нещо, което Джордж Байрон нарича "чудната роса на безсмъртието"?

Питанка 2 (за всички историци, професионалисти и любители)

Чувал ли си за суровия народ на скитите? Представителите на техните племена всявали страхопочитание с ездаческите си умения и виртуозната си стрелба с лък. А знаеш ли какво означава изразът "скитски изстрел"? Коварните номади подмамвали в капан изпречилите се пред тях врагове, обръщайки конете си и уж втурвайки се да спасяват кожите си. Опиянените от предстоящата лесна победа противници, без много да му мислят, се юрвали да ги гонят. Скитите това и чакали. Когато подлъганите бойци се намирали на разстояние един изстрел от тях, хитреците се обръщали внезапно и прострелвали преследвачите си смъртоносно. Оттогава този способ за резултатно ликвидиране на симпатяги, с които имаш различия в мненията, носи името "скитски изстрел". Въпросът ми към теб е: как още е бил наричан скитският изстрел в елегантните салони на Европа отпреди един-два века?

Знам, че блогът ми се води книжен, но загадките, които ти представям, страшно ми харесаха, а отговорите им са (според мен) любопитни. Затова реших малко да се отклоня и да споделя питанките с теб. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар