неделя, 1 юли 2018 г.

ЗДРАВЕЙ, ЛЯТО! ИЛИ "НЕСЛУЧАЙНА СРЕЩА - ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА АНДИ И АЯ", ДАРИ БОРИСОВА

С всяка закупена книжка подкрепяш развитието на децата от глухата общност в академията "Анди и Ая" 
https://bg-bg.facebook.com/zaslushaise/posts/1987464791465066

"С Анди и Ая уча и мечтая!"

Хей, Лято! Обичам да прекарвам времето си с теб. Щом доловя уханието ти, ме изпълва радост и се обръщам, за да се убедя, че това наистина си ти. Виждам, че след най-дългия ден в годината си почиваш на стъпалата пред къщичката си, заобиколено от Вечерта, саксии с цветя и щурчови песни. Обзалагам се, че още от сутринта си било страшно заето - събудила те е песен на чайка със заповедта незабавно да излетиш на разходка. Побързало си да се подчиниш и си яхнало кончето си далматинец, надбягвало си се с облаци, дъжд, вихрушки от липов цвят и бълбукащ смях (на смеха хич не си се дърпало и си се оставило да те стигне, нали?), като в същото време си се мъчело да предпазиш кошницата със сърцевидни череши в прегръдката си. Помахало си на Стареца и морето за здрасти, полюбувало си се на купчина абстрактни идеи, заели формата на кораби с платна и мачти, дефилирало си по оранжево-жълт килим от подслаждащи въздуха невени, поспряло си да полюбопитстваш и да се поколебаеш пред сякаш свили се от дъжда въжени люлки, успокоило си едно момиче (избрало да подчертае характера на всеки свой нокът с различен цвят лак), че пържените кюфтета са по-вкусни рошави, включило си се във футболен мач с децата от квартална градинка и си вразумило безценната им, вряла и кипяла, и обелена, топка (търтила да бяга, убедена, че по това време на 2018 мястото й е само и единствено в Русия), откраднало си единия бял "чорап" на куче-калпазанин, докато то се е въргаляло с кеф из частно "джакузи" в градския парк, и си го оставило да скита след банята с една боса лапа, захилило си се на яркожълта тениска с щамповани люти чушлета, дето ти се е плезела от една витрина, и си й обещало, с гласа, акцента и чувството на Шварценегер, че ще се върнеш за нея, подскачало си от радост по току-що измитите от дъжда улици, само защото си си купило зрънчо с играчка, документирало си опита за подобряване на световния рекорд "Най-много души, подслонили се под един малък, разбрицан чадър", посвЕтило си на двойка гълъби, флиртуващи на върха на света (на върха Комините?) и... Абе, обобщено в мидена черупка, наслаждавало си се на изпълнен със събития ден. Ще позволиш ли да приседна до теб и да ти разкажа какво правих аз днес? Да? Супер си : ) Донесла съм и къпини, защото съм наясно, че отдавна си си изяло черешите. Вземи си! Та така, набрах номера на зеленоокото такси (никой не може да рече, че не следвам препоръките на собствените си публикации), поръчах му да дойде да ме вземе, а когато вълшебното автомобилче се появи, изтърсих "Просто карай!". Виж къде ме отведе то, като първо ме задължи да си сложа очилата на мечтател - инак отказваше да тръгне:

Автор: Дари Борисова
Илюстрации, корица, предпечатна подготовка: Борис Бъндев
Редактор и стихове: Ивелина Стоянова
Издателство: Deaf Kids Power
С подкрепата на: Фондация "Заслушай се!"


Познай какво се оказа моето зеленооко такси! Стиховете на Ивелина Стоянова, съобразително издигнати на високо и видно място от мъдър жираф. Те ме срещнаха с момиченце-дар, което чува и слуша със сърцето си, с парцалена кукла с очи като на Дейвид Бауи, приютила глухарче в ръцете си, и с горепосочения жираф с необичайна, подобна на (племенна?) татуировка, окраска по врата и... лунички! А знаеш ли кое е най-хубавото? Книжката, която съм донесла, за да те почерпя сега, съдържа карта на съкровище!

ТЕКСТ: ДАРИ БОРИСОВА

Какви асоциации предизвиква в мен разказвачката с коси и душа от злато? Лунноозарена стая, тапети на фантастични животни (ето къде да ги намерим), легло, проектирано от Намиг, Примиг и Клюм, под вещото ръководство на Юджийн Фийлд, усещане за прясно изпрани, съхнали сред цветя и слънце, чаршафи, поръбени с дантела от морска пяна, аромат на мляко с какао с три лъжички захар и три добре препечени домашни бисквити с масло, благо изражение, топли очи, тих, нежен, успокояващ глас, сякаш предящ вълшебство/сън/чудна приказка за лека нощ с подходящата интонация, точните  думи в точния ритъм, паузите в точния миг, унасяш се сладко: "От момента, в който видя Анди, Дара разбра, че той е много специален жираф... Това беше първата прегръдка в живота на Анди. Истинската прегръдка може да разтопи дори пластмасово сърце... За първи път в живота си Анди усети болка... Отивам да построя приказен пясъчен замък и след това ще те поканя в него... Глухарчетата са вълшебни! - каза Ая и лицето й грейна. - Любимите ми!... Дара се усмихваше доволно. Гъделичкаше я приятното чувство, че в живота й се случват вълшебства... Дара беше сигурна, че е намерила нов приятел... Защото приятелите правят такива неща един за друг...". Представям си как тук се пресягаш, за да изключиш копчето на потока от цитати : ) "Чакай, чакай, хубаво, ама... Кои са Ая, Анди и Дара?". Отговарям без да се бавя:

Отвори сърце и посрещни Ая
Кротка красота? Мечтай си : ) 

Артикул: парцалена кукла
Произведена: в уютно, подобно на приказна къщичка, ателие
Създадена от: майстор Даниел "с голямо старание и обич"
За: радост на децата
Внимание! 
Handle with love and care. Продуктът съдържа едно голямо сърце и едно сърце в джобен размер. Перете, ъ, къпете продукта в приятно топла вода, с мек бебешки шампоан, за да не му дразни очичките. Не гладете! Особено непослушните къдрици! И не пипайте плитката! Продуктът върви с червени кецове. Продуктът притежава суперспособности. Сред тях са: силата на закачливата му усмивка, с която кани на игра, сръчното, вещо боравене с отвертка и игла и подаряването на специални прегръдки (останалите суперспобности ще трябва да тествате сами, на своя отговорност, при четенето на книжката).
Вероятна причина за бракуване (неслучайно захвърляне и забравяне в пясъчника): поради независещи от майстора обстоятелства е налице недовършен детайл.

Отвори сърце и дай пет на Анди


Анди го раздава cool. Виж му само адамовата ябълка : ) 

Артикул: жираф
Произведен: във фабрика за играчки
Създаден от: трудолюбиви мравчици, командвани от собственик с "безизразно лице"
За: трупане на пари и награди, ъ, за радост на децата, де
Внимание!
Handle with love and care. Не му личи, защото го крие (сред петната от окраската си?), но продуктът съдържа голямо, чупливо сърце. Силно чувствителен е, затова, преди да го изложите на пряка слънчева светлина, нанесете плътен слой детски слънцезащитен крем (за предпочитане - цветен спрей) и се погрижете да не забравите слънчевите очила. Перете, ъ, къпете при подходяща и щадяща цвета на окраската му температура на водата, добавете омекотител с парфюм за козината му, използвайте сешоар и кръгла четка за оформянето на желания перчем. Задължително гладете - костюма му. Продуктът притежава суперспособности: "непохватно симпатичен - често се спъва", радва се на разходката с вас, даже и да го настаните в количка с къдрички, предназначена за глезени кукли, "разбира жестове, чете мисли" и... (останалите суперспобности ще трябва да тествате сами, на своя отговорност, при четенето на книжката).
Вероятна причина за бракуване: поради авария във фабриката, на Анди му лепват етикета "грешка"/"различен от другите жирафи".

"Анди и Ая се родиха* в един и същи ден и много скоро щяха да се срещнат..."

* забележи глагола, който е употребен

И... аплодисменти за момиченцето, което ги събира: "Вече си имаш нова приятелка, Анди! - усмихнато му каза Дара с жестове."

Дара. Тя е "на три години, почти" - така се представя при запознанство всеки достоен беладжия, (не)бързащ да порасне. Първото, което ще забележиш (освен неустоимия й гащеризон и сладките й ританки), е пакостливият блясък в погледа й. Родила се е глуха, колекционира жирафи и е надарена със суперспособности: вече споменах, че чува и слуша със свободното си от всякакви предразсъдъци сърце, забелязва добрите и необикновените неща и ги оценява, даже да са спотаени под чул, в нейната компания изправяш рамене, въображението й пръска живителна сила, спасява бракувани/самотни играчки. Нашата супергероиня навършва три годинки именно в деня, в който се "раждат" Анди и Ая. Жирафът се извисява сред подаръците й. При първата среща на Дара и Анди прехвърчат звезди, нищо че вратът на Анди стърчи от кутията за опаковане, понеже е твърде дълъг и в разрез със стандартите на ЕС : ) "Ти си най-прекрасният жираф на света" (виждаш ли, сърцето й знае какво да каже), усмихва му се тя и гордо го извежда на разходка в парка, където ги очаква... Ая. Останалото е история... колкото усмивка - по скалата на Джани Родари
: )

КАРТИНА: БОРИС БЪНДЕВ

Думите, изникващи в ума ми, докато мисля за работата на художника, са: внимание към усмихващите детайли, умение за игра (с боичките), определяне на водещия за настроението на сцената цвят, намигване, закачка, разбиране. Докато се запознаваш с книжката, обърни специално внимание на следните илюстрации: първата среща на Дара и Анди, онази с прехвърчащите звезди; най-прекрасната прегръдка, подплатена с разпознаване, осъзнаване, деликатност, приемане, опора, обич, топлота и радост; близкия план на Ая в пясъчника - шева на парцалена кукла на челцето, бистрите, свежи очи на горска фея, недозашитото сърчице на гащеризона, плитката с особените "брънки", хваната с червено ластиче, глухарчето и къдриците, които палавницата се опитва да издуха; Анди със счупените очила, петното-сърце на вратлето, и луничките; Ая със съсредоточено изплезено езиче, мижи с едното око, поправя очилата на Анди; Анди, навел вратле, за да може Ая да му сложи очилата - в стъклата им се отразява куклата с широко разтворени като за прегръдка ръце; още една вълшебна прегръдка сред глухарчета - този път между Анди и Ая, а фонът е най-чистият нюанс на цвета на мечтите; Луна, три звезди, стаята на Дара: татко й я завива, тя е гушнала Ая и Анди, на шкафчето й ще забележиш глобус : ) А глобусът ме подсеща да ти набележа кои усмихващи детайли да търсиш, докато приключенстваш заедно с главните герои: купа с надпис "1" и "На Ая"; грамадния мъж, поставящ с нежност очилцата на Анди-тата на конвейера, мъжът с големите кръгли очила, рижите мустаци тип "Салвадор Дали", зелената консервативна жилетка и червената папийонка, стискащ гребенче за прическите на жирафите (с което сигурно си реше и собствените мустаци); момичето със зелените очи и  кестенявите къдрици, подаващи се изпод сладурската шапка; шевната машина със специален символ и посвещение, изцапаните с мастило пръсти на майстор Даниел...

И ОЩЕ МАГИЯ: ИВЕЛИНА СТОЯНОВА


"Когато си тъжен, когато си шумен,
когато си весел, дори неразумен,
когато не можеш или пък не знаеш,
когато обичаш, когато мечтаеш,
във буря и дъжд и във време чудесно,
когато е трудно и щом стане лесно,
с приятели верни с мечти и надежди
светът необятно вълшебен изглежда."

Искреност, сила, красота и способност с няколко чисти, бисерни реда да споделиш ... всичко! По неустоимо въздействащ начин. Светло послание, запечатващо се в ума и душата. Наистина се запаметява без усилие. Превръща те в композитор. Търсиш най-подходящата мелодия, с която да го свържеш, за да може да го превърнеш в чудна люлчина песен, да си го тананикаш и да се похвалиш пред липовите синигери с изпълнението си. За проба, преди да го приложиш и на човешки същества : ) Това е за Ивелина. Нейните стихове се явяват картата на пътя до съкровището, което ти обещах в началото на публикацията. Сещаш се кое е то, нали? А дали е само едно?

"НАРИЧАМ ТЕ РИЦАР НА ОРДЕНА НА УСМИВКАТА И НАСТОЯВАМ, НЕЗАВИСИМО ОТ ВЕТРОВЕТЕ И БУРИТЕ, ДА БЪДЕШ ВИНАГИ ВЕСЕЛ И ДА НОСИШ РАДОСТ НА ДЕЦАТА"

Чувал ли си за Ордена на усмивката? Присъжда се от: деца на: много важни възрастни. Негови рицари са Нелсън Мандела, папа Йоан Павел II, Майка Тереза, Астрид Линдгрен, Стивън Спилбърг, Опра Уинфри, Дж. К. Роулинг, Дора Габе, Асен Босев и Ирена Сендлерова, която споменавам последна, защото при мисълта за подвига й - спасила е близо 2500 деца от гетото във Варшава по време на Втората световна война, ме побиват тръпки. Тази вдъхновяваща жена е изживяла 2500 смислени живота! Сега, недей да свеждаш унило глава, не е нужно да вършиш чудеса от храброст или да се превръщаш в икона, за да станеш достоен за Ордена. Всеки човек заслужава отличието, стига поне веднъж да е запалил искрица вдъхновение-щастие-желание за полет в детски очи, да е измайсторил/поправил крилце-мечта-надежда, да е поел за мъничко частица от товара, за да се изправи гръбчето гордо (бил той душевен, или просто състоящ се от тежки учебници по история и география на света), да е отделил от времето си, за да чуе и изслуша, да е прогонил треперенето на врабчето, да е привикал чувството, че то е защитено, че е намерило гостоприемна стряха, под която да се сгуши за миг, докато му изсъхне перушината, щръкнала по пънкарски заради дъжда... да се е усмихнал по единствения правилен начин - искрено, с устни, зъби, очи и трапчинки (е, трапчинките са за разкош). Вземи "Неслучайна среща" в ръце, разгърни я, почувствай сърцето й, енергията й, надеждата й и... оставям на теб да решиш дали да закичиш Дари, Борис и Ивелина с драгоценния орден. Ето го и него:

Ако дизайнът на отличието не е точно по вкуса ти, може да проектираш и изработиш свой вариант, в случай че решиш да зарадваш някого с него. Важна инструкция във връзка с церемонията по посвещаването: приемайки ордена, рицарят трябва да изпие с усмивка (ама не кисела) чаша сок от лимон. И без да мамите, ей! Всякакъв мед е забранен! И още една инструкция: предай на рицаря да пази ордена до сърцето си, за да не забравя и за секунда, че трябва ежедневно да се поддържа във форма, отговаряща на високите изисквания : )



Важно! Книжката струва 20 лева. Ако не разполагаш със сумата и в момента не можеш да поставиш името си под "Тази книжка принадлежи на...", е достатъчно да разкажеш и на други хора за нея. Дара, Ая, Анди и аз ти благодарим!!! И ти пращаме поръсена с глухарче прегръдка : )


Няма коментари:

Публикуване на коментар