неделя, 31 декември 2017 г.

СПИСАНИЕ ЗА КНИГИ-ИГРИ, БРОЙ ПЕТИ

Възложили са ти да изсвириш собствена музикална пиеса в чест на Зимата на предстоящия горски празничен концерт, но дотогава... има още мъничко сняг да навали. От няколко седмици се трудиш неуморно пред пианото. Днес не е изключение. След неизвестен брой часове погалваш доволно клавишите му и решаваш, че ти стигат толкова репетиции за момента (домашният ти критик - паякът Флоси - не споделя същото мнение, но си затрайва и продължава кротко да плете поредното си ноктюрно). Сега е време за почивка и проверка докъде си стигнал с изпълнението на списъка със задачи, който ти с охота състави по "Коледни пожелания и бисквитени целувки" - романа на Джени Хейл, препоръчан ти неотдавна от едно книжно създание. Да си речем правичката, заглавието ти звучеше вкусно, та затова плячкоса книгата (пък и за да миряса горепосочената ти съветничка по литературните въпроси). Обаче покритата със звезден прах творба се оказа неочаквано вдъхновяваща. Настаняваш се в любимото си кресло до прозореца, включваш симпатичния стар лампион с форма на кактус (влязъл ти е под кожата, защото не спира да мели за приключенията си на младини и за девойка на име Агаве, с устни, по-сладки от мед), вадиш молив, зачиташ се в грижливо пазеното листче, разбудено от дрямката си сред аромат на лимон в уютното чекмедже на близката масичка, и започваш да отмяташ:

- Рисуване на звезди, всъщност снежинки, по натура ✓
(Клатиш глава, тук едвам успя. Въпросният подвиг изисква наблюдателността на стоок древногръцки великан, студолюбивостта на аляски маламут и постоянството на ирландски боксьор. Ама щом си се хванал на хорото да доказваш, че на света няма две еднакви снежинки...)

- Правене на снежен човек ✓
(Хвърляш поглед през прозореца. Вечер е, не можеш да го видиш, но Страж е там и охранява дворчето ти с метла на рамо, вирнал гордо морковения си нос и изпъчил гърди в парадната си униформа - рошаво плетено таке, мек шал и лъскави копчета с различна големина и цвят, но в отлично състояние, накацали по коремчето, тъй де, предницата на мундира. Струва ли ти се или очичките-въгленчета на снежния ти пазител наистина просветват топло в тъмнината?)

- Подбиране и украсяване на елха ✓
(Въздъхваш. Набеляза си първата срещната обикновена ела в гората и, без да я питаш дали иска или не, без дори да се представиш, се зае да я украсяваш с пуканки, парички, сушени плодове, червени и бели вълнени панделки и... прясно изпечени играчки-дракончета, понеже формичките-еленчета бяха забегнали на гурбет нейде из лапландските полета. Май именно дракончетата преляха чашата на какаото, тоест на търпението, на дръвчето, понеже то най-накрая събра смелост да даде израз на непреодолимите различия в модните ви вкусове. В резултат: 1) дупето още те наболява от гневно забодените в него иглички и 2) мини към следващата точка в списъка)

- Бой със снежни топки ✓
(Елата демонстрира точния мерник на норвежки стрелец, способен от разстояние 50 метра да улучи 4,5-сантиметрова мишена. Ти, от своя страна, подобри почти всички рекорди по ски бягане. След третия рунд се поздравихте за спортсменската игра и се почерпихте с по чаша истинско какао. )

- Посещение при Дядо Коледа
(Тук няма да отбелязваш нищо. Според достоверни източници, Усмихнатия брадатко си е устроил резиденция в мола. За да избегнеш ордите купувачи, вилнеещи досущ банда северноафрикански бегачи на дълги разстояния, подушили златен медал, предпочиташ да споделиш коледните си желания с Добрия старец в писмо.)

- Печене на колачета за Дядо Коледа ✓
(По задокеанска традиция се пекат курабийки, но вземайки предвид колко се понравиха канелените дракончета на елата, ти счете за уместно да зарадваш Повелителя на елените с ръчно омесени юнашки колачета.)

- Изработване на подаръци. Къде пише, че това е запазена марка на Дядо Коледа? ✓
(Поставяш знак "изпълнено" със задоволство, макар че някои от даровете все още са в процес на майсторене в работилницата ти. Боядисани, лакирани и готови за поднасяне са: а, няма да издаваш още, защото кактусът и Флоси надничат любопитно в листчето ти. Ще запазиш коледните радости в тайна, за да не развалиш удоволствието от изненадата.)

- Пеене на коледни песни
(Изпълва те нетърпение, любимата ти част! Започваш да си тананикаш, ама тихичко, защото репертоарът ти също е строго секретен и ще бъде обявен чак в първите часове на 25 декември.) 

- Четене на коледни истории
(Хвърляш око на часовника. Мдааа, най-добре вече да се заемеш и с тази точка от списъка, за да се настроиш още повече на подходящата вълна. Прибираш го отново в чекмеджето, подсвиркваш на лампиона и домашния си критик да се приближат, подаваш им по парченце курабия и... посягаш към брой пети на "Списание за книги-игри".)


Редакторски екип: Гален Монев, Танер Алиосманов, Росен Цолов
Коректор: Жанета Николова
Преводач: Гален Монев
Художници: Деница Трандева, Светлана Паунова, Божидар Жеков
Предпечат и оформление: Спасимир Игнатов


"БИТКАТА ПРЕДИ КОЛЕДА", РАЗКАЗ-ИГРА ОТ БЪЛГАРСКИЯ АВТОР ЛЕЙДРИН СУИЙВЪР

Огромна и внушителна къща, чийто архитект явно се е оставил да бъде погълнат от готически роман при проектирането й, без да съобрази, че щом бъде завършена, постройката ще краси улица с романтично име. Глутница кучета, "високи половин човешки ръст", сякаш създадени в лабораториите на корпорация "Ъмбрела" от отдадени на евгениката учени. Сплотена група въоръжени, верни на господаря си и добре платени охранители, чакащи с наточени зъби  и мечове да събереш смелост (и наглост, и глупост) и да навлезеш в границите на територията им. Прецизно и безотказно функционираща алармена система. Яйце, хлътнало на топло в частна колекция, което най-вероятно се числи към изгубените великденски съкровища на Фаберже. Уха! На всеки уважаващ себе си крадец-джентълмен биха му потекли лигите, хвърлят ли му подобна ръкавица. Но не и на твоя герой Ларс. Ако зависи от него, въпросното златно творение на ювелирното изкуство може да си остане, там където си е или да върви на м... си. За съжаление, той е принуден да изпълнява нареждания, в противен случай... Виждаш ли, Ларс е нагазил до ушите в тинята. За да осигури средства за препитание на семейството си - жена си Хилда с нежните сини очи и петгодишния и твърде умен (и чувствителен) за възрастта си Улрих, Ларс е пробвал всички възможни честни начини, докато накрая се е хванал с пренос на контрабандни стоки. Но нещата с една пратка се объркват и сега той дължи пари на шефовете си-изверги, които хич не се интересуват, че Коледа чука на вратата и нямат никакво намерение да махнат с ръка, да проявят щедрост и да забравят - все пак имат репутация да бранят и вечно гладни, бездънни джобове да пълнят. Условията са пределно ясни: или длъжникът открадва и им доставя лелеяното яйце, или компенсацията за понесените вреди ще бъде изплатена от невинните Хилда и Улрих. Залогът е непоносимо висок. Тук се намесваш ти. Ще удариш ли едно рамо на Ларс? Ще му помогнеш ли да си върне жената и детето невредими? Да сграбчи появилия се втори шанс, да поправи грешките си? Ще разберем, ако се включиш в "Битката преди Коледа"...

ДНЕВНИК НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

Умение: Акробатика (Лейдрин Суийвър ми даде право да усвоя само едно умение. Скръндза : ) Усъвършенствах се в акробатиката, защото от Котарака на Ал Торо знам, че тя е доста полезна, щом си се ориентирал да градиш кариера на крадец.)

Предмети: Шперц, подкова (Авторът ми наложи да се огранича до два предмета. Второто ми впечатление втвърди първото - скръндза!)

Издръжливост: ООООО

Кодови думи: Ливрея, звън, вън

Удоволствие от играта: 10. Заради първата целувка "по-красива от ясно утро в планината", "непослушния перчем" и писмото до Дядо Коледа на квазарчето Улрих, описанието на Стареца "с много имена": "беше едър, имаше дълга брада и се подпираше на тояга. Странно, но му се стори, че на тоягата има листа. Живи листа.", задоволството от планирането и реализирането на жизненоважната акция на Ларс, от неутрализирането на хитро заложените капани и надиграването на пазачите. Ще ми се да подчертая не само насладата от работата на автора, но и насладата от работата на художника - особено ми допадна една илюстрация на прогимназията, тоест набелязаната сграда. Дървото в двора й изглежда заплашително, като част от охраната, а снегът все едно прави опит да се покатери по оградата и да нахлуе в имота заедно с теб. Отлично свършено, хора!

"ЧЕРВЕН СВЯТ", РАЗКАЗ-ИГРА ОТ АМЕРИКАНЕЦА ЗАКАРИ КАРАНГО

Свят, пременен в постапокалиптични дрипи. Вятърът и до ден днешен припява песен, в чийто рефрен долавяш думичките "Великата война". Натъкваш се на своя очукан герой в пивница, на която преспокойно би могъл да лепнеш името "Коптор" и тя няма да ти се обиди, напротив, ще се изкефи на комплимента. Твоичкият е довтасал да разкваси гърло с течност, подправена така, че да стресне и най-обръгналото небце, на която оптимистите и вярващите позволяват да мине за бира. Компания в анализа на резултатите от експериментите с хмел му прави изтупаният Джонас Уестън, чиято якичка май е твърде подозрително бяла. В миналото мистър Уестън се е занимавал с търговия със сол (предвид факта, че някога солните мини са били достойни за зестра на принцеса, прави сметка какво богатство е натрупал господинът), а към настоящия момент той е разширил максимално обхвата на печелившите си дейности (сметачната ти машинка май прегря, нали?). Одързостил се е да прекрачи прага на лай..., пардон, съмнителната кръчма (следвайки максимата на прочут брониран монах "Water which is too pure has no fish.") и да заговори твоя човек, за да отправи прилично предложение: 10 000 сребърни монети срещу откриването на специален ключ, скрит в "Библиотеката на Древните, построена в средата на Южно море". Признавам му на Уестън, честен е - осведомява те без да шикалкави, че мисията няма да е като разходка с лодка в плитко езерце с лилии. Затова е и готов да се изръси толкова - заплащането е правопропорционално на опасността. Не бързай с отговора, двамата не играете скоростен шах. Преди да отсечеш "да", послушай приятелския ми съвет и обърни внимание на някои от възможните препятствия по пътя към целта. Приех офертата на Уестън и, застанала "в началото на древния път изток-запад", се изправих пред две възможности: да поема по павирана пътна артерия или през непопулярната пустош. Заплюх си втория вариант. Хрумне ли ти да последваш примера ми, помисли пак. Тук не става въпрос за приятелска визита в земите на дружелюбно настроени индианци. Тръгнеш ли в тази посока, забрави за всякакви крайпътни дюкянчета, от които да си купиш най-необходимото и... дъвки. Вечерите край лагерния огън, топлите одеяла в пъстри цветове, зяпането на мачовете между Голямата и Малката мечка, както и пясъчните бисквити, ще си останат блян : ) От друга страна, ужасяващите странни шумове, предупрежденията, изписани с почерняла кръв, загарът тип "бузки на пингвин-диверсант на плажа в Мадагаскар", общуване със свирепи хора и "прелестни" създания, плюс осмото чудо на Древния свят - Роботизирания колос, са ти в кърпа вързани!

ДНЕВНИК НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

Име: Книжно момиче

Трябваше да разпределя 40 точки между пет показателя. Упрекът към Суийвър, важи и за Каранго: скръндза!
Бойно майсторство: 5
Ловкост: 10 5
Мистицизъм: 10 2
Хитрост: 5
Оцеляване: 10 5

Живот: 20 15 9 1

Авторът ми постави лимит от 10 точки, срещу които бих могла да се сдобия с екипировка за начинанието. Ще почетвъртя: скръндза!
Инвентар:
- провизии - 1 пакет (аскетично, знам, ала иначе нямаше как да се снабдя с глезотийките, вписани по-долу. Пък и ако чувалчето съдържа фурми, то е повече от достатъчно. Врели и кипели пътешественици разправят, че едва шест такива плода са достатъчни, за да ти влеят сила да прекосиш Сахара, да се сблъскаш с враговете си и да прекараш незабравими нощи с любимия човек.)
- фенерче - 1 брой
- инфрачервен скенер (язък за точките, не влезе в употреба)
- пластични експлозиви (не устоях на надписа "Coming in hot" върху опаковката, пък и като се отчете нивото ми на бойно майсторство...)
- в хода на приключението се сдобих с карбонова броня (Благодаря, Зак!)

Бележки: Ура! Намерих си Скай-Джет! Up, up and away!

Кодови думи: крипта

Удоволствие от играта: Зак ми осигури Скай-Джет, тъй че е абсурдно да оценя представянето му с по-малко от 10. Американецът ме прати на пътешествие, което ме отведе до мистериозен ключ и до библиотека, скътала в себе си тайните на загадъчни цивилизации (Александрийската пасти да яде!). Историята направо надава вой за продължение! Убеди се сам. И така: "Летиш над морето, носейки се към хоризонта, който изглежда като голямо пано от синьо стъкло..."

Бонус удоволствие: В брой пети на списанието ще попаднеш и на интервю с дама от Задругата на книгите-игри и ще си поблъскаш главата над рубриката "Игротека". Осмелиш ли се да разгърнеш страниците му, е добра идея да се вслушаш в пропитите с мъдрост слова на избягалия от орбита Гай Пиърс "Ето ти карта, ябълка и не разговаряй с непознати! Стреляй по тях!".  А сега избърши трохите курабийка, полепнали по муцунките на Флоси и кактуса, сложи ги да си легнат и помни: Дядо Коледа идва за теб, знае как се казваш и e съвсем наясно дали си бил послушен : Р

5 коментара:

  1. Ей това е то да виждаш само положителната страна на нещата. И да пишеш ревюта на книги на връх 31-ви декември.
    Ти си едно малко книжно бисерче, бял маргарит и розова перла в едно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше ми страшно приятно да чета списанието - това намери отражение в ревюто. Благодаря за сгряващия коментар!!!

      Изтриване
  2. Много ти благодаря за вдъхновяващото ревю!
    Ще се опитам занапред да съм по-малко скръндзав, но не обещавам. По-силно е от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Добавям в списъка още едно впечатление - чувство за хумор.
    :) Не бързай да развързваш кесията. На читателите-играчи им е по-интересно, ако се поизмъчат, преди да заслужат победата :)
    Аз благодаря за удоволствието от историята! "Битката преди Коледа" ме настърви за "Хуаранг и Кумихо". Въображението ми няма търпение да попътешества из Корея с автор-специалист за водач! Усмихнат петък, Лейдрин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Потривам ръце със задоволство. Нещо ме кара да смятам, че резултата от задочното ни пътешествие до Древна Корея ще бъде добър. Скръндзав, но добър. Приятен уикенд, Книжно момиче!

      Изтриване